Mire cserélődött a műanyag hulladék egy része a vendéglátásban?

Aki jár tömegrendezvényeken, vagy élete része a balatoni nyár, az idén nyáron nagyon meglepődhetett. Számomra legalábbis nagyon furcsa volt, amikor a Balaton partján az egyik strand kiemelkedő vendéglátó helyén – ahol eddig műanyag kanalat, műanyag tányért és műanyag villát használtak -, nem találtam meg a már megszokott, a műanyag hulladékok részét képező evőeszközeimet. Helyette találkozhattam ugyanúgy, egyszer használatos, tehát eldobható papír tányérral, villával és kanállal. Meg kell, hogy mondjam, nem éreztem tőle túl boldognak magam. A tányér rendben volt, mert ugyanúgy nem ázott át, ahogy műanyag elődje sem tette. Sőt! Úgy éreztem méretéből kifolyólag, hogy több az étel rajta! A kanál és a villa viszont inkább pálcikára hasonlított. Nem vagyok a műanyag hulladékok pártolója, mert szeretem a természetes, újrahasznosítható anyagokat és tudom, a környezetvédelmet szolgálja a rendelet, de ha nem lehet vele enni, mi értelme? Vigyük magunkkal saját étkészletünket, amennyiben enni akarunk?

Milyen Környezetbarát alternatívák léteznek az ételek csomagolására a műanyag hulladék kiváltása érdekében?

Egyszer használatos műanyag hulladékok helyett biológiailag lebomló műanyagok használata esetében ugyanúgy meg kell szervezni a műanyag visszagyűjtését, mint a hagyományos műanyag hulladékét. Ugyanis ezek az anyagok sem bomlanak le maguktól a házi komposztban, lebontásukhoz ipari körülmények szükségesek. Egyetlen kivétel a nejlonzacskó, mert abból olyan, a piacon is elérhető PLA termékek kerültek forgalomba, amelyek otthoni körülmények között is lebomlanak. A papírcsomagolás kézenfekvő – és sokkal környezetbarátabb – választás lehet az egyszer használatos műanyagok helyett. Az ételek kapcsán azonban problémás: számos papírból készült ételcsomagolást műanyag fóliával kell bevonni, máskülönben egy szósz, egy salátaöntet és bármilyen étel, ami egy kicsit nedves, egyszerűen eláztatja Megoldást jelenthet az egyszer használatos műanyagok kiváltására a több mint egy éve, a Felelős Gasztrohős Alapítvány által elindított Rakun Dobozközösség, melyhez folyamatosan csatlakoznak a vendéglátó egységek. Itt egy kis összegért bérelik az acéldobozokat, amelyeket használatot követően ők visznek vissza elöblítve.