A csomagolási hulladék legjobb helye

A csomagolási hulladék természetesen akkor kerül a legjobb helyre, ha anyaguknak megfelelően szelektálva a szelektív hulladékgyűjtő edényekbe kerülnek. Itt vetődhet fel a kérdés: mi kerüljön a szelektív gyűjtőkbe? A szelektív hulladékgyűjtés helyes gyakorlata ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy a hulladék újrahasznosításra kerülhessen. Nézzük, melyek azok a csomagolások, amelyek helyes szelektálással újrahasznosíthatóvá válnak, és azt, hogy miképp bánjunk ezekkel, vagyis hogyan tegyük az edényekbe őket.
A csomagolási hulladék minden háztartásban és vállalkozásban jelen van. Mivel mára a modern élet elengedhetetlen része, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogyan bánunk vele. A helytelen kezelés ugyanis jelentős környezeti terhelést okozhat. A megfelelően kezelt hulladék viszont újrahasznosítható, és értékes alapanyagok forrásává válhat. Ebben a cikkben bemutatjuk, hova kell helyezni a különböző típusú csomagolási hulladékokat, mik az újrahasznosíthatóság kritériumai, és hogyan szelektáljunk hatékonyan.

Mit? Hova? Hogyan?

A papírgyűjtő edényekbe tehetjük a tiszta kartondobozokat, újságokat, szórólapokat, már nem használt tankönyveket, füzeteket. Ezeket laposra összehajtogatva, vagy kisebb darabokra tépve célszerű papírgyűjtőbe helyezni. A zsíros vagy szennyezett papírokat, például pizzásdobozokat azonban nem szabad itt elhelyezni! Az ilyesminek a kommunális hulladékok közt a helye!
Az üveghulladékot, mint az üvegpalack, befőttesüveg, kizárólag kupak nélkül, tiszta állapotban tegyük bele az erre a kijelölt konténerekbe! Az újrahasznosítható műanyagok közé tartoznak a PET-palackok, a HDPE-palackok, valamint az újrahasznosítható műanyag fóliák. Ezek esetében is fontos, hogy a műanyagok tiszták legyenek. A szennyezett vagy ételmaradékos műanyagok nem kerülhetnek a szelektív gyűjtőbe. Soha ne tegyünk étolajos, vagy motorolajos flakont a gyűjtőkbe! Az alumíniumdobozok, konzervdobozok, tiszta fémfóliák és fémkupakok mind újrahasznosíthatók. Ezeket összelapítva érdemes a szelektív gyűjtőkbe helyezni.

Nem minden csomagolasi hulladek ujrahasznosithato - dunarecycling.hu

A csomagolási hulladék újrahasznosíthatóságának kritériumai

Fontos megérteni, hogy nem minden csomagolási hulladék újrahasznosítható, és ha nem odavaló hulladékot teszünk a gyűjtőkbe, azzal akár egy egész konténernyi, egyébként értékes hulladékot szennyezhetünk be. Az újrahasznosíthatóság függ a csomagolóanyag típusától, tisztaságától és állapotától. Az alábbiakban bemutatjuk azokat a kritériumokat, amelyek meghatározzák, hogy egy hulladék alkalmas-e az újrahasznosításra.
Az egyik ilyen feltétel, a hulladék anyaga. Az újrahasznosítható csomagolási hulladékok közé tartozik a papír, a karton, az üveg, a fém (például alumíniumdobozok) és a bizonyos típusú műanyagok. Fontos tudni, hogy nem minden műanyag újrahasznosítható – például a polisztirol (EPS) és a bizonyos szendvics anyagú műanyagok nem kerülhetnek a szelektív gyűjtőkbe. A csomagolási hulladék újrahasznosításához elengedhetetlen az is, hogy az anyagok tiszták legyenek. A zsíros, olajos vagy ételmaradékos csomagolásokat nem lehet újrahasznosítani, mivel ezek szennyezik a feldolgozás során előállított másodnyersanyagokat.

Csomagolási hulladékok, amelyek nem a szelektív gyűjtőkbe valók

A csomagolási hulladékok között több olyan is van, amelyet nem lehet újrahasznosítani, és ezek nem kerülhetnek a szelektív gyűjtőkbe. Ilyenek például a szennyezett csomagolások. Bármilyen zsíros, olajos, vagy ételmaradékos csomagolásnak a szelektív gyűjtők helyett, a kommunális hulladék közt a helye. Ide tartoznak a polisztirolból készült csomagolások is, például az eldobható evőeszközök, poharak, ételtárolók, amelyek szintén nem újrahasznosíthatók.
Nézzük, mi a helyzet az üveggel! Bár az üveg alapvetően újrahasznosítható, a tükör, az ablaküveg vagy a hőálló üvegedények nem kerülhetnek a szelektív gyűjtőkbe, mivel ezek más típusú üvegből készültek, és speciális kezelésre szorulnak. Az ilyen jellegű hulladékokat a hulladékudvarokban tudjuk elhelyezni. A különféle alapanyagú csomagolási hulladékok megfelelő kezelése nem csupán felelősség, hanem lehetőség is arra, hogy aktívan részt vegyünk bolygónk megóvásában. Szelektáljunk tudatosan, és adjunk új életet a csomagolóanyagoknak, hogy a hulladékból értékes másodnyersanyagok születhessenek!