Ajándékozás és a csomagolási hulladék

Bár furcsán hangzik, mégis őszinte: személy szerint nem szeretek tárgyi ajándékokat kapni. Sokan vallják, hogy egy ajándékról már a csomagolás szinte mindent elárul. Ennek fejében, amit csak lehet, megtesznek azért, hogy a lehető legszebb csomagolóanyagot válasszák ki a kiszemelt tárgy mellé. Arra azonban az esetek döntő többségében legkevésbé sem gondolnak, hogy tevékenységükkel kíméletlen mennyiségű csomagolási hulladékot termelnek. Persze, mint mindenütt, itt is vannak kivételek. Múlt hétvégén születésnap ünneplésre voltam hivatalos. Sokan voltunk és ajándék is akadt bőven. Ám csomagolási hulladékot egyáltalán nem láttam. Volt, aki egyszerű papír, vagy kartondobozt használt helyette egyéni, személyre szabott felirattal és akadt, aki ruhába csomagolta az érintett számára a kiszemelt meglepetést. Meg kell mondjam, sokat tanultam az estéből, hogyan tudjuk kímélni környezetünket és környezetbarátra cserélni a már jól bevált és megszokott csomagolási technológiákat. Pedig még nem is voltam körülvéve a környezetvédelem különböző palettáin tevékenykedő személyek sokaságával! Köszönöm a lehetőséget!

Hogyan csökkenthető szinte a nullára a csomagolási hulladék mennyisége az élelmiszer bevásárlás során?

A már említett születésnapi rendezvényen nem célzottan, de előkerült a téma. A kedves ünnepelt hívta fel a figyelmemet az általa kialakított vásárlási szokásokra. Először nem hittem el, hogy szinte teljesen kikerüli a csomagolási hulladékot. Igaz, a csomagolási hulladékok kikerülése részéről két oldalról is „áldozattal” jár! Először is tároló edényekkel és dobozokkal kell magát felszerelnie. Másodszor pedig olyan boltokat kell választania a megszokott multik helyett, melyek öko címkével feliratozott, újrahasznosítható csomagolási lehetőséget biztosítanak, vagy, ahol egyáltalán nincs csomagolás. Ő az utóbbi pártján áll és szinte hulladékmentesen éli az életét!

Hogy tisztán lássunk, be is mutatta nekünk azt a két üzletet, ahol szükséges élelmiszerei döntő többségét beszerzi.

Mivel jó magam már évek óta nem vagyok a csomagolás híve, a műanyag csomagolási alternatívákat pedig teljesen kerülöm, a kipróbálás mellett döntöttem, tárolóedény és doboz gyűjtésbe kezdtem. Szívből és szeretettel ajánlom mindenkinek!