Mi az a csomagolási hulladék?

Kezdjük talán ezzel az alapkérdéssel, hogy pontosan mit is nevezünk csomagolási hulladéknak. Ez a megnevezés azokat az anyagokat jelenti, amelyeket a kereskedelmi forgalomba kerülő termékek védelme, tárolása és szállítása érdekében használnak, de amint a termék eljut a fogyasztóhoz, ezek az anyagok feleslegessé válnak. Ide tartoznak például többek közt az élelmiszerek, vagy háztartási vegyszerek csomagolására szolgáló műanyag palackok, tégelyek, kartondobozok, üvegek, alumínium dobozok és a különféle fóliák. Ezekből pedig jócskán van körülöttünk. Ez jelentős mennyiségű hulladékot képez nemcsak a háztartásokban, hanem közületeknél, cégeknél is, akár termelő, akár szolgáltató tevékenységet végeznek.
A csomagolási hulladék megfelelő kezelése és újrahasznosítása tehát, kiemelten fontos feladatunk kell legyen, ha a környezetvédelem fontos számunkra. Habár jogszabály nem írja még elő kötelezően a szelektív hulladékgyűjtést a csomagolási hulladékokra vonatkozóan, ám azok a cégek, intézmények, amelyek elkötelezettek a fenntarthatóbb jövő iránt, már megtalálhatják a módját annak, hogy a szelektíven gyűjthető csomagolási hulladékokat visszajuttassák a körforgásba – azaz az újrahasznosítókba.

A csomagolási hulladék típusai

A szelektíven gyűjthető, és újrahasznosítható csomagolási hulladékok közül, talán az egyik legnagyobb mennyiségben keletkező hulladék, a műanyag. A műanyag hulladékok közé tartoznak a PET palackok, műanyag zacskók, fóliák és egyéb műanyag flakonok. A műanyag újrahasznosítása különösen fontos, mivel hosszú lebomlási idővel rendelkezik és jelentős környezeti terhelést jelent, ha a lerakókra kerül.
A papír alapú csomagolási hulladékok közé tartoznak például a kartondobozok, csomagolópapírok. A papír könnyen újrahasznosítható, és az újrahasznosítás révén csökkenthető az erdőirtás mértéke, valamint kevesebb vizet és energiát kell használni az újrapapír gyártásához.
Az üveg csomagolási hulladékok közé sorolandók például a befőttesüvegek, és a nem visszaváltható üveg palackok. Ezeket gyűjthetjük vegyesen, vagy külön a fehér üveget, és a színeset. Az üveg csomagolási hulladák teljes mértékben újrahasznosítható, és többször is felhasználható anélkül, hogy veszítene minőségéből.
A fém csomagolási hulladék közt az alumínium italosdobozokat és a konzervdobozokat említhetjük. A fémek újrahasznosításával jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg és csökkenthetőek általa a bányászati tevékenység környezeti hatásait. Az alumínium különösen értékes újrahasznosítási alapanyag, mivel a gyártási folyamat során akár 95%-kal is csökkenthető az energiafelhasználás – összehasonlítva az elsődleges alumínium előállításával.

A csomagolasi hulladek fajtai es hasznositasuk jelentosege - dunarecycling.hu

A Duna Recycling szerepe a hulladékok kezelésében

A Duna Recycling már több mint két évtizede fontos szerepet játszik a különféle hulladékok kezelésében és újrahasznosításban való előkezelésre. Szakértőink folyamatosan dolgoznak azon, hogy a hulladékok a lehető legnagyobb mértékben újrahasznosításra kerüljenek, minimalizálva ezzel a szeméttelepek terhelését és a negatív környezeti hatásokat.
A Duna Recycling a lakosság és a cégek számára is biztosítja annak lehetőségét, hogy csomagolási hulladékaik a lerakóknál jobb helyre kerülhessenek. Lakossági ügyfeleink részére telephelyünkön biztosítunk átvételi lehetőséget papír- és műanyag hulladék felvásárlással, céges partnereinknek pedig szelektív hulladék elszállítás területén tudunk segítséget nyújtani. Nagyobb mennyiségű hulladék keletkezése esetén, kihelyezhető eszközeinkkel támogatjuk a csomagolási hulladék gyűjtését, és az elszállításig történő eltárolását.
Ne feledje! A hulladék megfelelő kezelése és újrahasznosítása kulcsfontosságú a fenntartható jövő érdekében. Legyen Ön is velünk együtt elkötelezett annak érdekében, hogy a csomagolási hulladék minél nagyobb arányban kerüljön újrahasznosításra.
Csökkentsük együtt a környezeti terhelést! Az Ön részvétele is fontos, hiszen a megfelelő szelektív gyűjtéssel Ön is hozzájárulhat a környezet védelméhez.