Műanyag hulladék nem csak ivás után keletkezik

A közelmúltban vezették be azt a visszaváltó rendszert, melynek célja, hogy a műanyag hulladék ne a kommunális kukákban, vagy a köztereken végezze. Az italos flakonok betétdíjat kapnak, amit egy automatán keresztül kapunk vissza, ha ott helyezzük el a flakont. Ez azonban csak az italos palackokat érinti. Nézzünk szét egy pillanatra a háztartásban és magunk is látni fogjuk, hogy az italos flakonok csak egy részét teszik ki a műanyag hulladéknak.
A műanyag hulladék begyűjtésének és feldolgozásának folyamata jelenleg az alábbiak szerint történik Magyarországon. Hazánkban az elmúlt években jelentős fejlődés történt a műanyag hulladék szelektív gyűjtésében és begyűjtésében. A kommunális hulladék gyűjtése során az ország számos településén elérhető a szelektív gyűjtés lehetősége, amely segíti a különböző műanyag típusok (PET, HDPE, PP, stb.) elkülönítését és újrahasznosítását.
A begyűjtött műanyag hulladék feldolgozása során az előkészítés, őrlemény készítés, majd az újrahasznosítás különböző folyamatai játszanak fontos szerepet. Az őrleményeket különböző módszerekkel hasznosítják, például új műanyag termékek, mint például palackok, konténerek vagy akár textilgyártás céljára adják tovább.

A muanyag hulladek sokfelekeppen vegezheti - dunarecycling.hu

Környezetvédelmi törekvések

Bár nincsenek friss adatok a konkrét mennyiségekről, a környezetvédelmi szervezetek és hulladékkezelő vállalatok rendszeresen közzétesznek statisztikákat az újrahasznosítás arányáról és a műanyag hulladék mennyiségéről. Az újrahasznosítás aránya Magyarországon évről évre növekszik, ami azt mutatja, hogy egyre inkább fektetnek hangsúlyt a hulladék újrahasznosítására és a fenntartható hulladékkezelésre.
Magyarországon különféle környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási törekvések is támogatják a műanyag hulladék megfelelő kezelését és újrahasznosítását. Például a kormányzati szinten támogatják a fenntartható hulladékkezelési rendszerek kialakítását és a hulladékcsökkentési célkitűzéseket.
Bár jelenleg nincsenek friss statisztikai adatok, az általános trendek azt mutatják, hogy Magyarországon nő az elkötelezettség a műanyag hulladék megfelelő kezelése és újrahasznosítása iránt. A környezettudatosság növekvő fontossága ösztönzi az országot a hulladékgazdálkodás hatékonyabb és fenntarthatóbb módszereinek keresésére és alkalmazására.
Ma már a Nemzeti Alaptanterv részeként is tanulnak a gyerekek a hulladékgazdálkodásról, számukra teljesen egyértelmű és nyilvánvaló, hogy milyen hulladéknak hol van a helye és hogyan kell azt otthon tárolni, hova lehet elszállítani.