A papirhulladek igazi kincs - dunarecycling.hu

Papír: hétköznapi, ám kincset érő anyag

A papír az életünk részévé vált, bárhová nézünk, mindenütt megtalálható. Használjuk írásra, nyomtatásra, csomagolásra és számtalan más célra. Találkozhatunk vele az irodákban, az iskolákban, óvodákban, de különböző formákban ott van a konyháktól kezdve, a mosdókon keresztül a fürdőszobákig, mindenhol.
Azt azonban nem mindenki tudatosítja magában, hogy egy-egy elhasznált papír nem feltétlenül szemét, sokkal inkább papírhulladék. Valójában egy potenciális kincs. A megfelelő módszerrel ugyanis ez értékes nyersanyaggá alakítható át, majd feldolgozható, ezzel csökkentve a papírgyártás céljából történő fakitermelést.

A papírhulladék számtalan típusa

A papírhulladék számtalan formában megjelenhet. Az irodákban a lejárt, már nem megőrzendő dokumentumok, feleslegessé vált nyomtatott anyagok, a gyermekes családokban az elrontott rajzok, a minden háztartásban megtalálható reklámújságok, számlalevelek, csomagolóanyagok, kartondobozok, elhasználódott papírtáskák mind, mind papírhulladékká válnak előbb vagy utóbb. Az ipari tevékenységek során is jelentős mennyiség keletkezik ebből, például csomagolóanyagok, hullámkartonok és kartondobozok formájában.
Ezek a csomagolási és egyéb papírhulladékok a megfelelő helyre kerülve hatalmas mennyiségű újrapapírhoz szolgáltathatnak alapanyagot. Ebbe a feldolgozási láncba kapcsolódik be a Duna Recycling a papírhulladék átvételi szolgáltatásával, amely cégek és magánszemélyek számára egyaránt elérhető.

A papír újrahasznosításának jelentősége

A papír újrahasznosításának fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ennek révén jelentősen csökken a papírgyártáshoz szükséges faanyag mennyisége. Mindenki, aki szelektíven gyűjti ezt a típusú hulladékot, és eljuttatja a megfelelő helyre, tevékenyen járul hozzá az erdők megóvásához. Az újrahasznosított papír előállítása nemcsak a fákat óvja meg, hanem sokkal kevesebb vizet és energiát is igényel, tehát ilyen szempontból is jelentősen csökkenthető a környezeti terhelés, hiszen az így gyűjtött papírhulladék már nem kerül a hulladéklerakókba sem. Mindezen túlmenően az újrahasznosítás révén csökken a szén-dioxid kibocsátás, amely mérsékelni képes a klímaváltozás hatásait.
A legjobb ebben a technológiában az, hogy az újrahasznosított papír minősége annyira jó, hogy számos alkalommal újra és újra feldolgozható, és újrahasznosítható, tehát egyben értékes papírgyártási alapanyag. A Duna Recycling az újrahasznosítás motorjaként szerepel a folyamatban azzal, hogy átveszi a vállalkozásoknál és magánszemélyeknél keletkezett papírhulladékot, ezzel visszajuttatva azt az újrahasznosítás körforgásába.