Műanyag Hulladék - dunarecycling.hu

Hogyan és miért is függ össze a PET palackokkal a műanyag hulladék kérdésköre?

Pár évtizede biológiát, környezetismeretet és földrajzot tanítok fővárosunk egyik, sokak által kedvelt általános iskolájának katedráján. Mindemellett szívügyem a természet és környezetvédelem. Ebbe pedig a műanyag hulladékok kérdésköre is vastagon beleillik. Ez volt az, ami elindított egy úton. Célként tűztem ki, hogy minden osztályomat szelektív hulladékgyűjtésre nevelek. Az idén a PET palackokra specializálódunk. Tanév elejétől gyűjtünk sokféle műanyag hulladékot, mint a fóliák, HDPE műanyagok (flakonok, kannák), PP műanyagok. De a PET palack a kimeríthetetlen kategóriába tartozik, sőt megtisztítható, tisztán tartható. Hogy a gyűjtésbe minél több osztályt és gyermeket bevonhassunk, gyűjtőpontot alakítottunk ki erre a célra. Oda mindenki napi szinten, nevével ellátva, szelektíven eljuttathatja az általa behozott, megtisztított palackokat. Mi pedig naponta ellenőrizzük a beérkezett „küldeményeket”.
Hogy biztos legyek dolgomban, mivel tanulóim még kicsik, az ellenőrzésen magam is részt veszek. Ez azt jelenti, hogy tanítás után két-két diákom idejét rabolom egy-egy órára. Hogy egy adott hét melyik napján ki tart velem, mindig a hónap első osztályfőnöki óráján beszéljük meg. Mindannyian élvezzük az együttműködést!

De mi értelme is van a műanyag hulladék ilyen módon történő gyűjtésének és miért is csinálom?

A hosszú évtizedek megtanítottak rá, hogy a tanulókat motiválni kell. Nálunk az osztálykirándulás, havi szinten szerveződő környezetvédelmi hétvége és nyaranta megrendezésre kerülő környezetvédelmi tábor a motiváció. A hétvégén és táboron az iskola összes diákja közül az vesz részt, aki az adott hónapban és tanévben az aktuális témakörben a legtöbb műanyag hulladékot szelektíven eljuttatja számunkra. Természetesen figyelünk rá, hogy évente egyszer mindenki részese legyen egy ilyen hétvégének. Ezeken az alkalmakon ugyanis diákjaink bepillantást nyerhetnek abba, hogyan megy végbe profi szinten az általuk összegyűjtött műanyag hulladékok feldolgozása, megsemmisítése, hasznosítása. Mindez külső, a témában több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek bevonásával történik. A foglalkozások elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzéséből tevődnek össze. Megvalósításukat a Duna Hulladékhasznosító Bt. keretei között üzemelő Dunarecycling munkatársainak köszönhetjük. Mind magam, mind diákjaim, mind pedig az iskola vezetése nevében elmondhatom, rengeteget tanulunk tőlük. Hálásak vagyunk nekik az évek óta megvalósuló „varázslatos” együttműködés minden momentumáért!