Hogyan lett az irodai munka lételeme az iratmegsemmisítés?

Több évtizedes munkám során sem én, sem a velem dolgozó és minden tekintetben együttműködő kollektíva nem tulajdonított jelentőséget az iratmegsemmisítésnek. Egyszerűen megoldottuk. Amire már nem volt szükség, miszlikekre téptük és a szemetesbe dobtuk. Valami azonban az elmúlt időszakban megváltozott. Egy reggel nagyon furcsa jelenségre érkeztem meg az irodába. Mondhatnám, „ajtó, ablak nyitva van, bejöhet akárki”. Mert pontosan így volt. Ráadásul hétfői napon. Gondolkozni kezdtem. Senkit nem vonhatok felelősségre, mert szombaton én zártam be az ajtót. Minden felforgatva, miszlikre tépett irataink a szemetesekből kiöntve. Értesíteni akartam az illetékes hatóságot, ám telefonom előbb szólalt meg. A vonal végén egy kedves utasunk sírva közölte:

„Baj van. Valaki visszaélt az adatainkkal és igényt tartott az utazásunkra. Hogyan fordulhatott ez elő a huszonegyedik században?”

Vállaltam a felelősséget és kedvesen csak annyit mondtam:

„Évtizedeken keresztül nem tulajdonítottunk jelentőséget az iratmegsemmisítésnek. Most sem és betörtek az irodába. Természetesen mindenkit – így Önöket is – kártalanítunk”.

Mi lett az iratmegsemmisítés megoldásának alternatívája?

Mondanom sem kell, rengeteg kár ért minket. Azt sem gondoltuk, hogy átvészeljük és kilábalunk belőle. De sikerült. Egyet tudtunk első perctől kezdve. Újranyitás esetén a szakszerű iratmegsemmisítéssel kapcsolatos kérdések nem várathatnak magukra. Ugyanúgy, ahogy biztonságunk sem. Mindkettőt megoldottuk. Ma, iratmegsemmisítést illetően kiváló kapcsolatot ápolunk a Duna Hulladékhasznosító Bt és egyben a Dunarecycling munkatársaival. Csak ajánlani tudjuk őket mindenkinek. Igen, mindenkinek. Még akár magánszemélyeknek is. Minden tekintetben együttműködőek és korrektek. Egyéni ármegállapodás, számlák, jegyzőkönyv, a mi időbeosztásunknak legmegfelelőbb időpontban történő szállítás. A szállítást megelőzően pedig a leselejtezett iratok közös áttekintése, hogy mindkét fél biztosra menjen. Mindez kiváló, német precizitású, több mint 100 éves múltra visszatekintő anyacéggel. Számomra ez volt az igazi referencia. Mert tapasztalatból ismerem a németek precizitását. Volt hozzájuk szerencsém szakmai gyakorlatom és egyéb munkáim során is. Semmiért nem cserélném le ezt a szakmai értelemben értékes, virágzó, gyümölcsöző kapcsolatot, együttműködést! De a vele kéz a kézben járó bizalmat és nyugalmat sem!