Az iratmegsemmisites mogotti technika - dunarecycling.hu

Kémek mint mi

Az iratmegsemmisítésről szinte mindenkinek először a kém és történelmi filmek jutnak eszébe, de természetesen nemcsak a 007-eseknek és a korrupt politikai rendszerek bukásakor érdemes iratmegsemmisítésben gondolkodni. Mindenkinek vannak titkai, amiket nem szeretne más kezében viszontlátni. Pedig a papírhulladékok közé sokszor jutnak érzékeny adatok. Az ember azt gondolná elsőre, hogy amit a szemétbe dobunk, ha ott is marad örökre. Mivel azonban a kukáink többségben elérhetővé válnak minden kíváncsi szempár részére, ezért az esélye is megvan, hogy ezt a kíváncsi szempárok megnézik őket. Az ipari kémkedés egyik legegyszerűbb módja is az alapos „hulladékgazdákodás”.

Itt jön képbe az iratmegsemmisítés. Akár magánemberekről, kis- és középvállalkozásról, akár multikról van szó, az adatvédelem egyik első védvonala a dokumentumok felaprítása. Minden említett csoportnak más az igénye, ezért érdemes a saját szükségleteink alapján kiválasztani a megoldást. Itt is széles választékból lehet választani, amibe nem feltétlenül csak az anyagi lehetőségeink, hanem az mennyiségi igények, sőt a rendelkezésre álló hely is beleszólhat.

Az iratmegsemmisítés kategóriái

Az iratmegsemmisítőket négy kategóriába sorolják. Ezek a személyes, az univerzális, az irodai és az archív aprítógépek. A személyi aprítógépek otthoni, kisvállalkozói környezetben lehetnek ideálisak. Jellemzőjük az egyszerű, könnyű kezelhetőség. Jó munkát végeznek kis mennyiségi igény mellett. Az univerzális aprítógépek jellemzője a több felhasználóra felkészített felület és teljesítmény. Az irodai aprítógépeket közepes és nagy cégek számára készítik. Lényegesen nagyobb papírbetöltés, nagyobb teljesítmény jellemzi ezeket a gépeket. Már fel vannak készítve a tűzőket is tartalmazó iratokra. Legtöbbször képesek műanyag kártyák, CD-k megsemmisítésére is. Az archív iratmegsemmisítők a csúcskategóriába tartoznak. Nagy teljesítményűek, ipari megsemmisítésre tervezték őket. Kimondottan nagy mennyiségű papír tudnak gyorsan megsemmisíteni. A dokumentumokat, folyóiratokat, adathordozókat is nagy mennyiségben megeszik, a mappák fémbetétei se fognak ki rajtuk.
Titkossági fok alapján is megkülönböztethetjük az iratmegsemmisítőket. Minél magasabb a titkosság értéke, annál alaposabban aprít az adott készülék. Ez nem a teljesítményre, hanem a kialakításra vonatkozó érték. Akár az irodai iratmegsemmisítő is rendelkezhet sűrűbb vágórendszerrel. Az I. fokú titkosságnál 12 mm széles csíkokat, a II. titkossági foknál 6 mm szélességet, a III. foknál pedig 2-4 mm szélességet kell garantálnia a telepített eszköznek.