Muanyag hulladek atvetel – Meghatarozo lepesek a gyakorlatias kornyezettudatossag fele - dunarecycling.hu

A műanyag hulladék átvétel az optimális hulladékgazdálkodás egyik meghatározó eleme

A műanyag hulladék átvétel a Duna Recycling egyik alapvető szolgáltatásaként tartható számon, amit magánemberek és cégek egyaránt igénybe vehetnek. A környezetük tisztaságára érzékeny emberekben joggal merül fel a kérdés, hogy: vajon mennyire vagyunk tudatosak szelektív hulladékgyűjtés téren? Egyáltalán egyénenként milyen hozzáállás érvényesül a hulladékproblémával kapcsolatban? Több kutatás hívja fel arra a figyelmünket, hogy sürgősen cselekednünk kell, ha azt szeretnénk, hogy holnap is legyen élet ezen a bolygón. A kimutatások és a számok egyre drámaibbak – e pontnál sajnos már lehetetlen egyéb jelzőkkel élni. Földünk erőforrásai látványos ütemben tűnnek el. Az erdőirtás, a levegőszennyezés, a minden téren fenntarthatatlan méreteket öltött pazarlás eredményei nem maradnak el. A műanyagszennyezés csak egyike azon tényezőknek, melyekkel felbecsülhetetlen mértékű károkat okoztunk az élővilágunknak.

Műanyag hulladék átvétel és feldolgozás

A pozitív irányú lépéseket még ma el kell kezdenünk. Mindenkinek. Ez esetben már nem tekinthető elfogadottnak az „egy fecske nem csinál nyarat” attitűd. A tudatosság ezernyi megnyilvánulása közül most a tudatos műanyaghasználatot helyezzük górcső alá. A háztartásokban erre több módszer is elképzelhető, melyek között a műanyag hulladék átvétel szolgáltatását is érdemes megfontolni. A Duna Recycling által kivitelezett folyamatnak ugyancsak szerves részét képezi a begyűjtött műanyag hulladék hatékony feldolgozása.

De mit tehetünk egyénként a műanyag hulladék csökkentése érdekében?

Az előbbi kérdésre adott válasz röviden ekként hangzik: használjunk a mindennapok során kevesebb műanyagot. Ám a hatékonyság érdekében szükségünk lesz néhány útmutatásra. Az mindenképpen ösztönzőleg hat, hogy ebbéli terveink megvalósításával mind az egészségünkre, mind a környezetünkre pozitív hatást fogunk gyakorolni. És ne feledjük: a jó példa valóban ragadós. Nem tudjuk teljes mértékben kiiktatni a műanyagot az életünkből? Ez sokunkkal előfordul. Ez esetben mindenképpen éljünk a szelektív hulladékgyűjtés és a műanyag hulladék átvétel lehetőségével. Ám megtehetjük a következőket is a műanyagválság kezelése érdekében:
– használjunk bevásárlótáskát vagy -kosarat,
– vigyük magunkkal a kávét termoszban,
– iktassuk ki a palackozott víz fogyasztását,
– kerüljük a műanyag szívószálak használatát,
– vásároljunk termelői piacon,
– csökkentsük a műanyag csomagolók használatát.
Ugyanígy, ha felhalmozódott a műanyag a háztartásban, erősen javasolt igénybe venni a műanyag hulladék átvétel opcióját. A műanyaghulladék elleni küzdelem éppen ezekkel a hozzáállásokkal válhat látványossá, eredményessé.