Műanyaghulladék felvásárlás

műanyaghulladék

A műanyaghulladék felvásárlás egy olyan igény, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az élővizeink ne telítődjenek még jobban a műanyag hulladékkal.

Műanyaghulladék felvásárlás a jövőnk megóvása érdekében

Hú, de nagy szavak ezek! Mondhatnánk, hogy lehet ezt iróniával kezelni, de a helyzet az, hogy sajnos nem az! Az 1950-es évek óta folyamatosan egyre nagyobb teret hódít a műanyag csomagolóanyagok használata. Kis helyen elfér, még olcsó is, aztán ha már nem kell, kidobjuk. Az pedig, hogy a műanyaghulladék felvásárlása megoldást jelenthet, az nem ugyanannyi idős, mint a forgalmazása.
Valószínűleg az már mindenki előtt ismert tény – vagy legalábbis reménykedünk benne, hogy az –, hogy a műanyag egy nem lebomló anyag. Ez azt jelenti, hogy akár évszázadokon keresztül képes szennyezni a környezetünket. Ma már szinte nem lehet látni olyan ismeretterjesztő műsort, ahonnan ne kapnánk információt arról, hogy milyen károkat okoz ez a tengereinkbe, élővizeinkben, de műanyag részecskéket találtak a Himalája felső szakaszában is. Mit hagyunk az utánunk következő generációkra? Minket igenis foglalkoztat ez a kérdés, így a műanyaghulladék felvásárlást kiemelt területként kezeljük.

Hol terem a műanyag hulladék?

Röviden? Mindenhol! De az nem ennyire egyszerű. Valóban, körülnézve a saját legszűkebb környezetünkben láthatjuk, hogy nincs olyan terület, ahol ne találkoznánk műanyag csomagolással. És ez az a fajta hulladék, ami nem csak a háztartásokban keletkezik. Elképesztő mennyiség keletkezik ebből ipari szinten is. Ugyan ma már érvényben van az a törvény, amely megszüntetni hivatott a műanyag csomagolóanyagok használatát, de senki ne gondolja, hogy ez egy azonnali eredménnyel járó, és minden területen gyors eredményt produkáló folyamat lesz. Műanyaghulladék felvásárlással foglalkozunk ugyan, és számunkra ez egy üzleti vállalkozás, de mégis azt mondjuk hogy sajnos ez egy hosszú folyamat lesz. És higgyék el, nem álszentség a sajnálkozás!
De tény, hogy a műanyaghulladék feldolgozásra még jó ideig szükség lesz ahhoz, hogy ne fulladjunk bele a saját magunk által termelt hulladékba.

Műanyaghulladék felvásárlás, ahogyan mi csináljuk

Sok mondandónk lesz még a műanyaghulladék felvásárlással kapcsolatban, most csak néhány dolgot emelünk ki, aztán majd jön a többi is a következő cikkekben.
Először is az egyik legfontosabb irányelvünk:

Élelmiszerrel, illetve építőanyaggal szennyezett műanyagokat nem veszünk át, nedvesség és idegen anyag esetén levonást kell alkalmaznunk.

Milyen típusú műanyag hulladékokat veszünk át?

  • csomagolási hulladékok
  • fóliák
  • HDPE műanyagok (flakonok, kannák, vödrök)
  • PP műanyagok (zöldséges rekesz, PP raklap)
  • PET palackok

Folytatjuk…