A papírhulladék gyűjtés a szelektív hulladékgyűjtés kategóriájába tartozik. Azonban nem lakossági szolgáltatás tekintetében a módszerek különböznek.

Papírhulladék gyűjtés mindig volt?

A papírnak köztudottan van egy olyan jó tulajdonsága, mit már egy kisiskolás gyerek is ismer. Ez pedig az újrahasznosítási lehetőség. Egyre többet hallani erről a témáról, és valóban nem véletlen. Bárcsak évtizedekkel ezelőtt játszott volna ekkora szerepet az életünkben a papírhulladék gyűjtése ilyen szempontok miatt.
Nem azt mondjuk ezzel, hogy régen nem foglalkoztak a papírhulladék gyűjtéssel, hiszen a most ötvenes, hatvanas korosztály is még élénk emlékekkel bír az iskolai papírgyűjtésről. Egyébként tényleg jó kis program volt, és a gyerekek nagy élvezettel végezték ezt a feladatot. Óriási verseny volt az osztályok között, hogy kinek sikerül a jobban teljesíteni a papírhulladék gyűjtést.
Azonban ez olyan akciós dolog volt, nem volt folyamatos. Persze mindenki, aki előre gondolkodott – és én is ilyen voltam – az év közben otthon már folyamatosan gyűjtögette az újságokat, leveleket, különféle papírokat.
Ami nem kapott akkora hangsúlyt, az a környezetvédelem kérdése. Napjainkban azonban, amikor a végeláthatatlan fakitermelés folyamatosan, és természetesen érthető módon napirenden van, már másként tekintünk a papírhulladék gyűjtésre is.

Hogyan működik a papírhulladék gyűjtés?

Ha röviden szeretnénk válaszolni a kérdésre, akkor azt mondhatnánk, hogy sokféleképpen. Azonban ez a téma megér néhány gondolatot, ami ezen az egyszerű megfogalmazáson kissé túlmutat.
Külön kell választani például a lakossági és az ipari, üzemi papírhulladék gyűjtést.
Lassan eljutunk odáig, ami Nyugat-Európában kicsit régebben rögzült az emberek tudatában, hogy a hulladékot szelektíven gyűjtsük. és most főként a lakossági piacról beszélünk.
Mára már eljutottunk odáig, hogy szinte minden házban működik a szelektív gyűjtés, így a papírhulladék gyűjtésére is külön tárolók vannak kihelyezve. Ez azonban csak azt a problémát hivatott kezelni, amikor egy átlagos háztartás napi papírhulladék keletkezéséről szól. Lehetnek azonban olyan esetek, amikor ez a fajta gyűjtési rendszer már nem tudja kielégíteni a keletkezett igényt, hiszen a lakossági tárolókapacitás véges.
Ilyen esetekben van szükség ránk, akik hivatásszerűen a papírhulladék gyűjtéssel foglalkozunk. Nálunk ugyanis nem létezik az a mennyiség amivel ne boldogulnánk.
Minden eszköz a rendelkezésünkre áll, amivel akár a begyűjtést, az elszállítást, akár a bálázást megoldjuk.
Természetesen intézmények számára is, legyen az nyomda, irodaház vagy kórház, számunkra nem jelent kihívást.