Szigoru szabalyozasok az iratmegsemmisites teren - dunarecycling.hu

Iratmegsemmisítéssel bizalmas hulladék keletkezik

Magyarországon az iratmegsemmisítés területén szigorú szabályozások és intézkedések léteznek az adatvédelem és a hulladékkezelés tekintetében.
Az iratmegsemmisítés során a feleslegessé vált, vagy már nem szükséges iratok, dokumentumok megsemmisítése történik, hogy az azokban található érzékeny információk ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe. Az iratmegsemmisítés lehet mechanikai (pl. aprítás), illetve történhet speciális módszerek alkalmazásával is annak érdekében, hogy az információk végérvényesen és visszafordíthatatlanul elvesszenek.
Erre azért van szükség, mert a személyes, vagy céges adataink birtokában egy éles eszű csaló gyakorlatilag teljesen tönkre teheti az életünket és mindannyian tudjuk, hogy az ilyen jellegű adatlopásokra már speciális bűnszervezetek szakosodtak világszerte.
Az iratmegsemmisítés után felmerül az keletkezett hulladék kezelése. A megsemmisített iratokból származó hulladék az ún. bizalmas papírhulladék kategóriába tartozik, és speciális kezelést igényel annak érdekében, hogy az érzékeny információk biztonságban maradjanak.
Magyarországon az iratmegsemmisítésből származó hulladékot a vonatkozó szabályozásoknak megfelelően kell kezelni és megsemmisíteni, hogy az érzékeny információk ne kerüljenek ki a kezelés alól, és ne legyenek hozzáférhetők illetéktelen személyek számára. Ezt általában biztonságos hulladékkezelők vagy megsemmisítő üzemek végzik, akik speciális technológiát alkalmaznak az ilyen típusú hulladék megsemmisítésére.

Újrahasznosítják az „adatokat”

A megsemmisített iratokból származó hulladékot gyakran újrahasznosítják vagy energiatermelés céljából égetik el. Az újrahasznosításnak köszönhetően a papírhulladékból új termékeket állíthatnak elő, például kartont. Az égetés pedig energiatermeléssel hasznosítják, így az iratmegsemmisítés végére hasznosulnak és forintra válthatóak a bizalmas adatok.
Óriási botrány és hatalmas károkozás lehetne annak a vége, ha az iratmegsemmisítés során nem figyelnek oda kellőképpen a biztonsági előírásokra. Az elszállított iratokat olyan formán kell tárolni és őrizni a megsemmisítés pillanatáig, hogy ahhoz illetéktelen kezek ne férhessenek hozzá. Fontos tehát a megsemmisítést végző cég alkalmazottainak fedhetetlensége is.
A banki, orvosi, könyvelési, céges adatok, talán a legérzékenyebbnek mondható iratok, de gondoljunk csak bele, mennyire féltjük a személyes adatainkat akkor, amikor a közüzemi számláink kísérőleveleit apró darabokra tépve helyezzük csak el a hulladékgyűjtőben. Az iratmegsemmisítést bízzuk mindig szakértő kezekre!